in

Klubovi Premijer lige BiH izgubili četiri miliona KM ove sezone zbog izostanka publike s tribina

Do četiri miliona KM pretpostavlja se da su ukupno izgubili svi klubovi m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine zbog činjenice da su u aktuelnoj sezoni utakmice igrane bez prisustva navijača

Do četiri miliona KM pretpostavlja se da su ukupno izgubili svi klubovi m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine zbog činjenice da su u aktuelnoj sezoni utakmice igrane bez prisustva navijača.

Riječ je o računici dobijenoj ako se u obzir uzme da bi prosječna cijena ulaznice na stadionima bila osam KM, a da je očekivana posjećenost na tribinama na svim mečevima mogla biti oko pola miliona ljubitelja fudbala (198 utakmica u 33 kola).

Naime, u sezoni 2018/19, posljednjoj u Premijer ligi Bosne i Hercegovine igranoj do kraja uz prisustvo navijača, a prema podacima Nogometnog saveza BiH, sve utakmice tada je gledalo više od 450.000 navijača. Iako je određeni dio gledalaca sa članskim kartama, godišnjim ulaznicama ili zbog određenih akcija klubova na stadione ulazio i besplatno, prostom računicom i dalje je jasno da su gubici klubova izazvani mjerama zaštite u borbi protiv virusa korona ogromni.

Naravno, najviše su oštećeni vodeći klubovi na tabeli, odnosno oni koji broje najviše simpatizera poput Sarajeva, Željezničara, Borca, Veleža, Zrinjskog, Širokog Brijega… Na posjetu svakako utiču i rezultati određenog kluba u određenom momentu, pozicija i kvalitet rivala, vrijeme i dan odigravanja, ali isto tako novac od prodaje ulaznica nije jedini gubitak izazvan virusom korona.

Uzročno-posljedično, zbog izostanka publike na stadionu i ekonomske krize, klubovima su značajno umanjeni i prihodi od sponzora, dok je cijena organizacije utakmica ostala gotovo ista kao i prije novonastale situacije.

“Mi smo u jednom trenutku prije korone imali najbolju posjećenost ne samo u BiH, nego i u regionu. Veliki broj naših utakmica je pratilo šest, sedam i više hiljada navijača. Publika voli dobar fudbal, to ih privlači. Mi smo napravili dobru priču u tom kontekstu pa vjerujem da bi sa sadašnjim rezultatima prosječan broj gledalaca bio značajno povećan. Gubici su zbog toga veliki. Iako je nemoguće doći do preciznih podataka koliko bismo zaradili da je bilo navijača ove sezone, sasvim je sigurno da je riječ o ozbiljnim sredstvima”, kazao je Dejan Lukendić, direktor Fudbalskog kluba Borac.

Željezničar je u samom vrhu po broju simpatizera. Nakon 1. aprila 2017. godine, kada je legendarni Ivica Osim svečano otvorio novoizgrađenu istočnu tribinu stadiona Grbavica sa 4.266 sjedećih mjesta, kapacitet popularne Doline ćupova se povećao na 13.449 sjedećih mjesta. Samo polusezonu ranije u devet domaćih utakmica.

Želju je, prema zvaničnim podacima NSBiH, gledalo 49.000 navijača (prosječno 5.444 u devet domaćih utakmica). To je 392.000 KM ako je prosječna cijena osam KM. Naravno, nije svaka utakmica donosila istu zaradu, ali prema nekim podacima, u kasu Plavih u određenom periodu samo od karata po jednom mjesecu stizalo je od 70.000 do 120.000 KM. Riječ je o novčanim sredstvima kojima se značajno mogu pokriti troškovi za plate.

Aktuelni šampion Sarajevo svoje mečeve igra na najvećem bh. stadionu Asim Ferhatović Hase. Neki podaci govore da bi godišnja prodaja pojedinačnih ulaznica ekipi Sarajeva mogla donijeti više od pola miliona KM, a moglo se očekivati da u derbijima protiv Željezničara i Borca stadion bude ispunjen skoro do posljednjeg mjesta.

Velež tradicionalno uživa povjerenje publike, čak i u vremenu kada je igrao u Prvoj ligi Federacije BiH. Ove sezone “rođeni” su u samom vrhu, pa su gubici ogromni. Slično je i u gradskom rivalu Zrinjskom, te Širokom Brijegu, ali i Slobodi, jer bez obzira na činjenicu da se Tuzlaci sada bore za opstanak, pretpostavlja se da bi podrška sa tribina bila značajna.

Oštećeni zbog praznih stolica nisu samo klubovi… Gubitak bilježi i država činjenicom da nema prihoda od PDV-a. Znatno je umanjen i interes navijača za rekvizitima, majicama, šalovima, dresovima i slično.

AKTUELNA SEZONA

SARAJEVO, očekivana prosječna posjeta – 6.000

ŽELJEZNIČAR – 5.500

BORAC – 5.000

VELEŽ – 5.000

ZRINJSKI – 3.000

ŠIROKI BRIJEG – 2.500

Pratite Premijer ligu BiH na FBAutor: N. C.

Mundo Deportivo otkrio koji je Pjanićev fudbalski grijeh i zašto ne dobija više prilike da se pokaže

Pokloni svoj dan za Veležov san: Rođeni žele napraviti evropski klub