in

Perez dao intervju usred noći: Niko nije izašao iz Superlige. Prvo moraju platiti

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez, jedan od glavnih logističara Superlige, u pola noći gostovao je na španskom radiju Cadena Ser.

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez, jedan od glavnih logističara Superlige, u pola noći gostovao je na španskom radiju Cadena Ser. Govorio je o rasulu privatnog natjecanja koje su pompezno predstavili elitni klubovi (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Milan, Inter, Juventus, Real, Atletico Madrid i Barcelona), da bi nakon samo 48 sati njihov ekskluzivni projekt doživio krah. Nakon povlačenja engleskih klubova uslijedio je domino-efekt.

Juventus, Barcelona i Real ostali su sami, a Florentino Perez, koji je izabran za predsjednika Superlige, prvi put je o tome javno govorio, nakon što je sinoć zbog krizne situacije otkazao gostovanje na popularnom radiju. Perez je, između ostalog, kazao da još uvijek niko nije istupio iz Superlige jer niko za to nije platio penale. Potvrdio je da Juventus i Barcelona ostaju u projektu koji je trenutno u stand-by fazi.

O Superligi
“Tužan sam. Radimo na ovome već tri godine. LaLiga je nedodirljiva, ali format Lige prvaka je zastario i zanimljiv je samo od četvrtfinala. Prošle sezone izgubili smo 650 miliona eura i očito je da format nije dobar. Mi smo napravili format u kojem od početke igraju najvažnije evropske momčadi. Možete dobiti više novca tamo gdje veliki ne gube zbog solidarnosti s drugima. Radili smo dugo na projektu, ali možda nismo dobro komunicirali svoju ideju.”

O klubovima koji su odustali od Superlige
“Niko nije odustao u ovom trenutku jer niko nije platio penale za to. Bilo je klubova koji nisu bili naročito zainteresirani, ali potpisali su obvezujuće ugovore. Koliki su penali? To vam neću otkriti.”

O haotičnih 48 sati
“Nikad nisam vidio takvu agresiju predsjednika Uefe, to je bilo orkestrirano, od prijetnji do raznih uvreda, kao da smo nekoga ubili. Nogometu treba spas. Uslijedili su komplicirani događaji i Englezi su izgubili interes. Manipuliralo se i krenula je kampanja, htjeli su nas prikazati kao skupinu koja će ubiti nogomet. No istina je da postoje ljudi koji imaju privilegije i ne žele ih izgubiti.”

O pregovorima s klubovima iz Engleske
“Mislim da ne postoji druga opcija za njih. Neka neko drugi izmisli nešto bolje. Vlasnici engleskih klubova su Amerikanci koji obožavaju ovaj sport.”

O klubovima iz Njemačke i Francuske koji nisu htjeli ući u Superligu
“12 klubova je potpisalo obvezujući ugovor. Htjeli smo smjestiti i druge klubove u Superligu, ali Uefa je izvela show. Nismo objasnili svoju priču na pravi način, ali oni nam nisu dali ni priliku. Nije moguće da mi koji smo na vrhu gubimo novac, a da drugi zarađuju.”

O piramidi Superlige
“Moja je odgovornost da Real Madrid bude pionir. Ako ima novca, ima ga za svakog. Projekt je sada u stand-by fazi. Zajedno smo, Juventus nije odustao, čuo sam se s Agnellijem triput tokom dana. Tražit ćemo nove partnere. Ključno je pitanje kako zainteresirati mlađu publiku da prati nogomet.”

O zatvorenom natjecanju
“To nije zatvorena liga. Fiksni klubovi, koji ne mogu ispasti, to su zaslužili na terenu. To su klubovi koji imaju najviše fanova na društvenim mrežama. Danas sam triput razgovarao s Agnellijem. Ne osjećam se usamljeno. Razmišljamo kako ćemo generirati novac s našim partnerom, bankom JP Morgan. Bio bi veliki grijeh da nismo pokušali uvesti ovaj format.”

Novi format Lige prvaka 2024. godine
“Ne možemo čekati tri godine. Moramo to napraviti sada. Novac dolazi od natjecanja u kojem gledamo jake utakmice. Morate ugovarati mečeve koji imaju težinu kao kad se susretnu Federer i Nadal. Želimo igrati najbolje utakmice i time nikoga ne isključujemo.”

O TV kućama
“Oni definiraju publiku i to nije nečiji hir. Došao sam ovdje kako bih pomogao, Real Madrid nije moj. Niko nas ne može vrijeđati i moramo poduzeti radnje da se zaštitimo.”

O predsjedniku Barcelone Joanu Laporti
“Razgovarali smo i ostaje uz projekt. Naravno da ostaje i reagirao je na jedini normalan način.”

O ugovorima koje su klubovi potpisali sa Superligom
“Prvo na čemu smo radili jest da stvari budu dobro pojašnjene. Naravno da su ugovori obvezujući.”

O reakciji Uefe
“Ne bojim se osvete. Bio sam zabrinut dok je predsjednik Uefe govorio o financijskom fair-playu. To je krucijalno i ne zvuči dobro. Pravila moraju biti fiksna, a ne fleksibilna. Ubili su nas agresijom. Čekali su nas. Kada se suoče s realnošću, vidjet ćemo što će se dogoditi. Klubovi će izgubiti više od dvije milijarde eura.”

O prosvjedima navijača zbog Superlige
“Na prosvjedu ispred Stamford Bridgea je bilo 40 navijača Chelseaja. Mogu vam reći i ko ih je doveo tamo, ako vas to baš zanima. Doveo ih je isti onaj ko je igračima Cadiza u sinoćnjoj utakmici protiv nas obukao one majice s porukom da se nogomet igra zbog navijača.”

Poruka navijačima
“Slažem se s Piqueom, koji je jučer komentirao da nogomet danas više nego ikad pripada navijačima. U pravu je. Drag mi je i cijenim karijeru koju je napravio. Život se mijenja. Svaka dva desetljeća nove generacije traže nove stvari. Nogomet je spektakularan, ali moramo ga čuvati. Moramo dati mladim ljudima mogućnost da gledaju nabolje utakmice na novim platformama. Situacija je trenutno teška i vrlo ozbiljna, moramo rezati plaće, a neki nas uvjeravaju da je sve u redu. Tražim samo transparentnost. U NBA-u su plaće igrača i menadžera javna stvar. Nogomet se također mora žrtvovati u jednom dijelu. Naši igrači su podnijeli žrtvu i sve ih jako volim, ali neke od njih ćemo morati prodati.”

O predsjedniku Uefe Čeferinu
“Želim ga educirati kako se komunicira. Ne smijemo se vrijeđati, dijalog je naša obveza. Zadnjih 20 godina u nogometu ja se nisam posvađao, a njemu baš ne ide dobro.”

O Luki Modriću
“Već smo dogovorili produženje ugovora, to nije ista situacija kao s Ramosom. Volim ga kao sina, on razumije situaciju.”

O Mbappeu i transferima
“Ako ga ne dovedemo ove godine, niko se neće ubiti. Imamo vrhunsku momčad, vezni red koji je primjer svima. Veterani? Morat ćemo se obnoviti, ali to neće biti ništa ekstremno. Benzemu ćemo možda morati prodati, kao i Ramosa. Ko bi želio izgubiti Ramosa? Sve ovisi o situaciji u klubu.”

Pratite Premijer ligu BiH na FBAutor: D. I.

Najbrža australska sprinterka: Na Olimpijskim igrama u Tokiju predstavljat ću BiH

Premiership uzvratio “odmetnicima”: Izbačeni su iz svih odbora lige