in

TAKTIKA BEZ NAPADAČA Guardiolino remek-djelo!

Istorija, bar Premijer lige, je takva da su velike ekipe uvijek imale velike napadače – Alan Shearer u Blackburnu, Thierry Henry u Arsenalu, Jamie Vardy u Leicesteru zapravo niko nikad nije osvojio titulu bez nekog pravog centarfora.

Nema centarfora koji će da postigne preko 20 golova u sezoni – nema ni veze. Ovo izgleda uopšte nije problem Guardiolinoj ekipi.

Prije cijelog ovog nenormalnog niza od 18 pobjeda pitali su ga da li se nada napadaču koji će riješiti sve njihove probleme, Guardiola je rekao „ako čekamo napadača da riješi naše probleme nećemo pobjeđivati. Ono što će nam pomoći da se borimo za trofeje je način na koji igramo.“

Sada je sedma titula kluba na dohvat ruke, plus su i dalje u svim takmičenjima, a što je još nevjerovatnije je da veći dio sezone igraju bez pravog napadača.

Istorija, bar Premijer lige, je takva da su velike ekipe uvijek imale velike napadače – Alan Shearer u Blackburnu, Thierry Henry u Arsenalu, Jamie Vardy u Leicesteru zapravo niko nikad nije osvojio titulu bez nekog pravog centarfora. Alex Ferguson je uvijek govorio da su mu potrebna četiri dobra napadača zbog zamaranja, povreda i toga što igraju više takmičenja. Isto se može reći i za Cityjeve titule u PL eri pod Mancinijem i Pellegrinijem.

Ove sezone City ima samo dva prava napadača – Sergija Aguera i Gabriela Jesusa, a obojica su veći dio sezone povrijeđeni ili zaraženi virusom Covid-19. Jesus je i doprinio sa četiri gola, a Aguero bi tek sada trebalo da doprinese, ali City je naučio da živi i bez njih.

Ilkaj Gundogan je prvi strijelac tima sa 11 golova u PL, Sterling ima 9, a Phil Foden i Mahrez po 6. U dodirima sa loptom Cityjevi napadači učestvovali su 3%. Tiho, nenametljivo, Guardiola je pretvorio City u prvi premijerligaški tim post-napadačke ere.

Ova nova taktika bez tradicionalne devetke koja postiže golove nije potpuna novina, samo je Pep otišao još korak dalje. Firminova uloga u Liverpoolu da stvara prostor i šanse za Salaha i Manea spada u ovu kategoriju taktike, također.

Zapravo, Guardiola je tako nešto igrao i sa Barcelonom. Jedno vrijeme nije imao klasičnu devetku, a Lionel Messi je bio konstantno najboji strijelac tima samo protivnici pojma nisu imali gdje će se on pojaviti na terenu. Ove sezone je drugačije jer su se na mjestu klasične devetke pojavljivali Jesus, Mahrez, Foden, Gundogan, Ferran Torres i Kevin De Bruyne. Fodenova predstava u sabijanju Liverpoola (4:1) možda najbolje i opisuje ovaj stil jer je on izgledao u momentu kao krilo, pa kao napadač, pa kao veznjak koji osvaja lopte.

U ovom sistemu igre svi moraju više da se kreću i na kraju svi završe u protivničkom šesnaestercu.

U neku ruku Pep je bio primoran na ovo zbog okolnosti u kojima se našao. Do početka pandemije samo je jednom izveo sastav bez Aguera ili Jesusa. Na pitanje da li će dovesti napadača rekao je da nemaju novac za to, a u posljednje četiri sezone potrošio je preko 300.000.000 funti na odbranu i ni funtu na napadače. Nathan Ake je samo koštao 40.000.000, a počeo je tek pet utakmica ove sezone.

Zašto je onda razvio ovaj sistem?

Veliki dio je zbog ovakve sezone koja je izuzetno fizički zamorna i ne mogu da igraju presing kao ranije. Ranije su igrači Cityja vršili presing visoko na terenu ne bi li što prije osvojili loptu i proslijedili je Agueru ili Jesusu, a sada je presing više orijentisan na suzbijanje opcija za dodavanje i iznuđivanje greške protivnika.

Dijelom je i zbog Jesusove forme u kojoj kada nema samopouzdanja liči na sve osim na golgetera, pa je Pep morao da potraži druge opcije. Brazilac je sam priznao da mora da poradi na završnici i često dodaje kada može da šutira. Ipak, njegov rad za tim i požrtvovanost bez lopte ne dovodi se u pitanje. Vidjeli ste kada je Liverpool izveo Alcantaru i Curtisa Jonesa da je četiri minute potom ubacio Jesusa jer je osjetio da su „crveni“ sada ranjiviji na gubitak lopte u opasnim dijelovima terena.

Vrijeme će reći da li je ovo samo faza ili će nastati novi tip fudbala? Aguero je blizu povratka na teren, ali ugovor mu ističe na ljeto i klub se već povezuje sa nekim od najvećih napadačkih imena na kontinentu (Haland, Messi, Lukaku, pa čak i Kane).

Ovaj novi stil igre Guardiole svakako je otkrio svima da je prošlo vrijeme kada klub može zavisiti od napadača toliko i da golove sada u novoj eri daje sistem, a ne napadač.

I titule će isto osvajati sistem.

Bitno je još i da imaš igrače koji mogu igrati na više pozicija i potrebno je da imaš mnogo igrača u rotaciji naročito veznih, a ako ih i imaš dovoljno ipak kupi još malo veznih.

Onda još malo veznih.

Guardiola je ovdje možda napravio remek-djelo kojeg trenutno nismo svjesni, a čitat ćemo ga u knjigama o evoluciji fudbala za dvadesetak godina.

(Dule Varničić/Maxbetsport.rs)

Pratite Premijer ligu BiH na FBAutor: D. H.

Eldar Hasanović novi fudbaler Olimpika

Koeman se potpuno pogubio: Izmijenio sastav Barcelone, ako ovo ne upali, može pakovati kofere…