in ,

Učenik protiv učitelja ili šta je to presing

Klopp sa svoje 53 godine je daleko od starog trenera, ali je Nagelsmann 20 godina mlađi od njega. Sve je spremno za klasičnu bitku učitelja protiv mladog učenika.

Fudbal nije svijet koji ti ikada dopušta da uživaš u uspjehu. Uvijek je tu nova utakmica, nova sezona, nova prijetnja. Bar je tako govorio Brian Clough.

Prethodne tri sezone Liverpoola su priča o nevjerovatnom ostvarenju: finale Lige prvaka, onda osvajanje Lige prvaka, a onda titula u Engleskoj nakon 30 godina. Vatromet jedva da se prigušio na nebu iznad Anfielda, a Manchester City već je poprilično odmakao u novoj sezoni.

Činjenica, bilo je mnogo povreda, zgusnut je raspored, a tu je i poznati problem sa evolucijom uspješnih ekipa. Preporodio se Manchester City, španski juego de posicion se uzdigao, ovaj put čvršći u odbrani.

Tu je i prijetnja iz njemačke škole presinga, nove generacije trenera nadahnutih Ralfom Rangnickom, a predvođen Julianom Nagelsmannom, čiji se Leipzig sastaje sa Liverpoolom u utorak.

Kakva god kontrarevolucija nastala u Cityju nakon što se Guardiola ujedinio sa svojim mentorom Juanmom Lillom, upravo je njemački model visokog presinga trenutno najistaknutiji. Prošle sezone, kada nijedna španska ekipa po prvi put od 2007. nije stigla do polufinala Lige prvaka, tri od četiri kluba koja su stigla vodili su Nijemci – Hansi Flick u Bayernu, Thomas Tuchel u PSG-u i Nagelsmann u Leipzigu. Dodajmo činjenicu da je osvajač Premier lige Kloppov Liverpool i njemačka nadmoć je jasna.

Sva četvorica trenera su različitog pristupa, ali dijele određena ključna načela i dio su pokreta koji možemo vratiti unazad sve do jednog tmurnog dana na trening-terenu izavn Stuttgarta 1983. kada je Rangnick, tada trener šestoligaša Viktorije Backnang, prvi put naišao na presing u prijateljskom meču sa Dinamo Kijevom, koji je vodio legendarni Valerij Lobanovski. Fasciniran viđenim, počeo je učiti i primjenjivati lekcije na timove koje je vodio. I tako je presing ušao u njemački fudbal.

Škola je rasla, s Volkerom Finkeom u Freiburgu i Wolfgangom Frankom u Mainzu, ali kada je Rangnick pokušao objasniti principe zonskog markiranja i presinga na televiziji, ismijavali su ga kao štreberskog glupana. O tome nekom drugom prilikom.

Tek kada je Klopp, koji je igrao za Franka u Mainzu, počeo raditi kao stručni analitičar tokom Svjetskog prvenstva 2006., ideje novog pokreta ušle su u njemački mainstream.

Od tada se njemački fudbal okrenuo presingu. Rangnick, koji nikada nije uživao u pritisku da bude trener na prvoj liniji, povukao se i postao direktor fudbala, a zatim šef sporta i razvoja u Red Bullu, vlasnicima Leipziga. Upravo je on imenovao Nagelsmanna 2019. Klopp, sa uspjesima u Dortmundu, a potom i Liverpoolu, postao je zaštitno lice njemačke škole presinga.

Klopp sa svoje 53 godine je daleko od starog trenera, ali je Nagelsmann 20 godina mlađi od njega. Sve je spremno za klasičnu bitku učitelja protiv mladog učenika. Igrali su već jednom, kada je Liverpool pobijedio Hoffenheim u play-offu za Ligu prvaka u sezoni 2017/18.

Pred duele su pokazivali otvoreno uzajamno poštovanje. Klopp je Nagelsmanna opisao kao “velikog, velikog, velikog trenerskog talenta” i napomenuo da “njegova ekipa igra zanimljiv i dobar fudbal. On nije jedini, ali je dobar primjer mnogih zaista dobrih mladih trenera u Njemačkoj. Trenutno je zanimljivo vrijeme na njemačkog tržištu trenera.”

Nagelsmann je uzvratio komplimente. “Sviđa mi se što je ostao vjeran svojim principima”, rekao je za Kloppa. “Njegova ekipa igra sličan fudbal kao i njegova ekipa iz Dortmunda i on ne gubi iz vida svoj način rada. Zalaže se za nešto.”

Ispostavilo se da je ogled bio podsjetnik na to koliko je Hoffenheim daleko od najvišeg nivoa: više puta su razotkriveni i mogli su izgubiti daleko više nego što je Liverpool na kraju prošao sa ukupnih 6:3.

U pogledu resursa i sposobnosti, Leipzig je značajan iskorak od Hoffenheima. Da nije bilo sumnji u način na koji su prekršili duh njemačkih propisa o vlasništvu klubova i možda šire zabrinutosti o Red Bullovoj praksi uspostavljanja mreže klubova širom svijeta, smatrali bi ih divnim primjerom šta se može postići prosvijetljenom trenerskom strukom i pametnim ulaganjem. Izborili su Bundesligu 2016. godine, ali su se etablirali u redovnog učesnika Lige prvaka, uprkos neto trošku u iznosu od nula eura. Imaju drugu najmlađu ekipu u Bundesligi.

Timo Werner lijep je primjer njihovog poslovanja, doveden iz Stuttgarta i prodan za četiri puta veću cijenu u Chelsea četiri godine kasnije. S obzirom da je zabio 28 golova prošle sezone, a niko nema više od četiri ove, to je stvorilo određene probleme, ali Leipzig ostaje drugi na tabeli. Da su se uspjeli snaći u ovakvom izazovu dokaz je djelotvornosti temeljne filozofije.

Nagelsmann je u srcu ovoga. Govorio je o tome da slijedi isti put kao i Klopp u Liverpoolu, prelazeći sa oslanjanja na presing i kontre na uravnoteženiji i fleksibilniji fudbal, a to je testament o inteligenciji Leipzigovog pristupa. Iako su tek na sedmom mjestu po presingu u Bundesligi ove sezone, Leipzig je na drugom mjestu po presingu u protivničkoj odbrambenoj trećini. Ne radi se o paklenom non-stop presingu, već pažljivo targetiranom, štedeći energiju što je više moguće.

Veliki je oblak sumnje na Leipzig u velikim utakmicama. Kao da su se zamrznuli protiv PSG-a u polufinalu Lige prvaka, a bilo je i alarmantnih padova u obje utakmice sa Manchester Unitedom u grupnoj fazi ove sezone (iako je jedan uslijedio kad su već imali 3:0).

Kako Liverpool više nije onaj prepoznatljivi, Leipzig ovo sigurno vidi kao priliku da otkinu još jedan veliki skalp i plasiraju se u četvrtfinale drugu godinu zaredom. Za Nagelsmanna ovo je prilika da poboljša svoju reputaciju i postavi se na čelo dominantnog njemačkog stila. Klopp je još uvijek taj koji ima trofeje, ali fudbal se neprestano razvija; nikada ne stoji u mjestu.

(Besim Todorovac/Penal.ba)

Pratite Premijer ligu BiH na FBKako je Emir Spahić postao kapiten: “Zove mene Sergej na kafu, a onda iz džepa vadi…”

Najružniji igrači svih vremena: Njih ni mater nije mogla predugo gledati