in

Kako je propao san o kineskom Interu

Inter nije osvojio titulu, igrali su finale EL, ljetos je došlo do potresa na koji su mnogi upozoravali, Conte želi da se pita, često ne duva u ista jedra sa direktorima pa je čak došlo do sukoba koji je Zhang razriješio u trenutku kada je izgledalo da Conte odlazi.

Kada su prije bezmalo pet godina Kinezi stigli u Milano, na predstavljanju, uz sve pompezne riječi dominiralo je jedno, plan, postepeni uspjeh, smanjivanje jaza u odnosu na Juventus i povećanje prihoda. Ekspanzija na azijskom tržištu je bila imperativ, a vjerovalo se da će moćni „Suning“ poremetiti ravnotežu moći u italijanskom fudbalu.

„Imamo novca da kupimo Messija, to nije sporno, ali moraju se poštovati parametri FFP, naš plan je drugačiji da osposobimo Inter da zarađuje i da se vrati na vrh evropskog fudbala“, izjavio je pater familijas porodice Zhang Jindong.

Operativno vođenje kluba je pripali sinu Stevenu, koji se oslonio na klupsku legendu Zanettija, ali i promijenio prije svega kompletan bord, ali i ljude zadužene za marketing. Nisu ugrozili Juventus na terenu, ali prihodi su rasli, klub je pakovao tim, dovedena su pojačanja, najskuplje Lukaku, pa su navijači počeli da sanjaju velike stvari. Na Belgijancu je insistirao Antonio Conte koji je uz veliku nadu prošle sezone stigao u Milano, izazvao buru komentara zbog svoje igračke i trenerske prošlosti u Juventusu. Iz „Zebri“ je stigao i Marotta koji je posijao sjeme dominacije „Bianconera“ pa je taj pobjedonosni tandem oformljen na drugom mjestu, sa ciljem da prekinu ono što su napravili na „Allianzu“.

Inter nije osvojio titulu, igrali su finale EL, ljetos je došlo do potresa na koji su mnogi upozoravali, Conte želi da se pita, često ne duva u ista jedra sa direktorima pa je čak došlo do sukoba koji je Zhang razriješio u trenutku kada je izgledalo da Conte odlazi.

Ali, sada i Antonio Conte nevoljko konstatuje da je projekat zaustavljen, italijanski mediji bi rekli „propao“. Naime, zbog velikih finansijskih problema, iako je ekipa dobro plasirana i ima šanse da prekine deset godina dominacije najvećeg rivala, nema novca, ne za ulaganja, već za likvidnost.

Klub duguje četiri plate fudbalerima, uspjeli su da ih nagovore da odlože potraživanja kako ne bi administrativnim putem izgubili bodove. Kinezi nemaju 200 miliona eura za tekuće troškove pa su se sumorni oblaci nadvili nad „Meazzu“.

Pa, šta se desilo sa gromoglasno najavljivanim projektom?

Pandemija.

Gubici „Suninga“ u 2020. su bili 1.5 milijardu eura, kineska vlada je zabranila bilo kakva ulaganja van zemlje čija je ekonomija poljuljana. Ne samo da nije bilo kupovina ove zime već je nakon ljetnjeg prelaznog roka jasna naredba stigla u Lombardiju, klub mora da se samofinansira.

Ali, troškovi i gubici su takvi da je nemoguće obezbijediti normalno poslovanje. Jer i Inter nema prihode, pogodilo ih je kao ostale klubove, a plate su previsoke, nisu uspjeli da se oslobode svih igrača. Kada ne možete da nadoknadite rupu u budžetu, a vlasnik teško može da pritekne u pomoć, stvari postaju veoma ozbiljne.

Potraga za manjinskim investitorom je osuđena na neuspjeh, niko neće bez kontrolnog paketa akcija ući u čitavu priču. Američki BC Partners je davao 750 miliona, Kinezi traže blizu milijardu. Jer, ispod toga, oni će praktično iz čitavog posla izaći sa gubitkom. Uz kupovinu, uložili su još 400 miliona eura, pa iako su preuzeli dugove uz kombinovanih 350 miliona Thohiru i Morattiju, tih 750 s obzirom na ono što su uložili u tim i igrače nije dovoljno.

Dakle, ako bi preuzeli dugove novi vlasnici bi isplatili još samo 350 miliona, to je praktično samo inicijelni ulog bez dokapitalizacije koju je porodica Zhang izvršila.

Kada sve to saberemo, Kinezi nemaju mnogo rješenja na raspolaganju. Jedno je da prodaju klub, progutaju gubitak, drugo da eventualno ulaze u nove kredite, što Peking neće dozvoliti i treće da bankrotiraju. Jasno da je ovo treće najgore, da bi Inter praktično bio plijen povjerilaca i to se neće desiti, ni po koju cijenu.

Ima još zainteresovanih, američki Arctos je jedan od kandidata, ima i još, poput Soft Banke, ali i konzorcijuma od 14 navijača Intera, poznata su neka imena, među njima su vjerovatno i Tronchetti Provera koji ima simbolične akcije, vlasnik je Pirellija, pa onda Moratti koji bi možda bio predsjednik kao simbol kluba. Ali, od tih 14, trojica bi bili veliki akcionari što nisu pomenuti, već biznismeni koji bi preko svojih kompanija pumpali novac u klub, nešto slično poziciji u Bayernu. Tu bi kao navijači imali kontrolni paket, njemački sistem omogućava kontrolu, a kako rekosmo pul velikih kompanija bi obezbjeđivao sredstva.

Nekoliko giganata čija se imena ne pominju je zainteresovano, ali prenijeti njemački model, pogotovo Bayernov zbog snage njemačke privrede iskreno ne djeluje realno.

Kada se sve to analizira, najrealnije je da porodica Zhang prihvati gubitak, izvuče što se izvući može i prepusti najvjerovatnije fondovima iz Amerike kontrolu. Tako bi Inter na neki način završio kao Milan, navijači se boje ovog scenarija jer bi uslijedilo kresanje troškova, insistiranje na održivoj stabilnosti na duže staze, ali i stadion kao uslov svih uslova. Transferi bi bili u drugom planu, Milanov sistem se s obzirom na poziciju na tabeli sada čini kao dobar, samo, pitanje je, tim prije što je to posljedica trenutnog stanja u „calciju“ i opadanja Juventusove moći, a ne toliko primišljenih poteza.

Na šta tačno mislimo?

Milanovi rezultati su posljedica dovođenja Ibrahimovića prije svih, ali i još nekoliko pametnih poteza u prelaznom roku, njihova finansijska situacija se nije popravila povećanjem prihoda već kresanjem troškova. Taj put je trajao, i ako Inter poslije svih ovih godina čekanja mora da se suoči sa istim stvarima, veliko je pitanje ispravnosti te strategije.

Izgubili su prvi meč kod kuće od Juventusa, revanš je u Torinu, potrebna im je pobjeda vjerovatno od dva razlike, odnosno da najmanje daju dva gola i pobijede, ako žele makar produžetak. Kup nije toliko bitan, vjerovatno će i Pirlo i Conte kombinovati, ali čini se da će Inter teško u finale. A opet, prvi meč su izgubili zahvaljujujući nevjerovatnim greškama i nisu bez šansi na „Allianzu“.

Pratite Premijer ligu BiH na FBAutor: D. H.

NBA košarkaš objavio fotografiju svojih leđa. Ovo nisu tetovaže

Zvijezda Arsenala snimila saigrača kako se samozadovoljava. Video je procurio u javnost