in

Toliko je star da mu tri bivša kluba više ne postoje. Sinoć je izbacio Real iz kupa

U šesnaestini finala Kupa kralja njegov Alcoyano, trećeplasirani klub iz jedne od grupa treće lige, izvukao je Real Madrid. Očekivalo se da će Jose Juan Figueras ovu utakmicu pamtiti po rekordnom broju golova u svojoj mreži.

Jose Juan Figueras (41) prestar je čak i za golmana. Toliko je star da tri kluba za koje je branio više ne postoje. Pod stare dane konačno je dočekao 120 minuta slave. Kao golman trećeligaša Alcoyana sjajnom partijom izbacio je Real iz Kupa kralja.

Granada 74, Aguilas i Ciudad Murcia su likvidirani, ali ni ostali klubovi u njegovoj karijeri, koja je počela 1998., nisu glamurozni.

Lugo, Elche i Alcoyano. Jedini jači i poznatiji klub u kojem je bio je Celta, ali je tamo bio u rezervnoj ekipi, a jedan nastup u La Ligi za Celtu ujedno je njegova jedina utakmica u najjačoj španskoj ligi. Sve ostale odradio je u drugoj i trećoj.

I onda, nakon 23 godine potucanja po klupama te borbama za opstanak u Segundi i Terceri, Jose Juan Figueras dočekao je ne 15, nego 120 minuta slave.

U šesnaestini finala Kupa kralja njegov Alcoyano, trećeplasirani klub iz jedne od grupa treće lige, izvukao je Real Madrid. Očekivalo se da će Jose Juan Figueras ovu utakmicu pamtiti po rekordnom broju golova u svojoj mreži.

Umjesto toga, u 41. godini i nakon stotina utakmica po provincijskim stadiončićima, Figueras je na jednom upravo takvom, El Collau u Alcoyu, kapaciteta 4850 mjesta, branio partiju života.

Nadmašio je Ter Stegena, Oblaka i Handanovića. Nijednom od golmanskih velikana koji su ove sezone čuvali gol protiv Reala nije uspjelo ono što je Figuerasu; odbraniti čak 10 šuteva igrača najvećeg kluba na svijetu.

Jose Juan Figueras odbranio je, osim Militaova pogotka, sve što mu je išlo prema golu iz svih pozicija za senzacionalnu pobjedu 2:1 svog kluba nakon produžetaka. To je bila dostojna i napokon dočekana nagrada za dugu karijeru ovog golmana, ali ne samo njega, nego svih onih tisuća igrača koji stotine utakmica, cijele karijere, provedu po nižim ligama i provincijskim stadionima bez da dobiju trenutak slave.

Figueras je svoj dočekao i zaslužio.

Pratite Premijer ligu BiH na FBAutor: Penal.ba

Dana White je rekao da se Khabib možda vraća. Dagestanac mu je odmah odgovorio

Nakon izbora Peteva oglasio se i Barbarez: O ovome što je rekao dugo će se pričati