in

Buduća superzvijezda fudbala: Stiže čudo od djeteta koje će oboriti sve rekorde

Iako ima tek 16 godina, za njega kažu da je dečko koji će oboriti sve moguće rekorde.

U Borussiji Dortmund nikada se nisu libili dati prigodu mladim igračima, neovisno koliko godina imaju, bitno je da su kvalitetni. Uostalom, i ove sezone Lucien Favre u početnu postavu često uvrsti dva 17-godišnjaka, Judea Bellinghama i Giovannija Reynu.

Dodamo li njima još Erlinga Haalanda i Jadona Sancha, dečke koji su tek zašli u dvadesete, onda nije ni čudo da rezultati crno-žutih ponekad pate. Sada je pak na redu novi proizvod škole fudbala u Dortmundu, dečko za kojeg svi smatraju da će oboriti sve moguće rekorde.

– Ne želim stvarati pritisak, ali on je najbolji 15-godišnjak kojeg sam u životu vidio – kaže Erling Haaland o Youssoufi Moukoku, dečku koji je jučer napunio 16 godina i automatski može konkurirati za prvu postavu kluba iz Dortmunda.

U Njemačkoj se o njemu već odavno puno toga ispisalo, brojke napadača rođenog u Yaoundeu su fascinantne. U mlađim kategorijama Borussije do sada je odigrao 88 utakmica, postigavši 141 pogodak uz 27 asistencija. Inače, prve nogometne korake napravio je u St. Pauliju, ali su ga prije četiri godine zapazili u Dortmundu i doveli u svoju akademiju. Uvijek je igrao barem za generaciju godinu dana stariju, a ponekad i dvije.

– Moukoko posjeduje talent s kojim se ne susrećete tako često, on je već sada raketa – ne skriva oduševljenje mladim napadačem Joachim Löw, izbornik Njemačke.

Koliko je ispred svoje generacije, zorno pokazuje da je kao 15-godišnjak postao reprezentativac Njemačke do 20 godina. Već sada se može pohvaliti s nekoliko rekorda u međunarodnoj konkurenciji. Naime, s nepunih 13 godina zaigrao je za njemačku selekciju do 16 godina, postavši tako najmlađi ikada, a već u drugoj utakmici protiv Austrije zabio je oba pogotka u pobjedi 2:1.
Prošle godine postao je najmlađi igrač koji je zaigrao u juniorskoj Ligi prvaka, a nekoliko sedmica kasnije i najmlađi strijelac ovog natjecanja, zabio je protiv Intera 27 dana uoči 15. rođendana.

Od januara ove godine trenira s prvom momčadi Borussije, a od jučer ima pravo zaigrati, uskoro bi dakle mogao postati najmlađi igrač u povijesti Bundeslige, a pruži li mu Favre prigodu do kraja natjecanja po skupinama, mogao bi postati i najmlađi u povijesti Lige prvaka. Taj rekord drži Celestine Babayaro, koji je, igrajući za Anderlecht, debitirao sa 16 godina i 85 dana. Na toj ljestvici Alen Halilović zauzima treće mjesto sa 16 godina i 126 dana.

– Čitam što pišu mediji, ali nemam nikakav pritisak, znam da će jednog dana doći trenutak za moj debi – rekao je Moukoko.

(sportskenovosti.hr)

 

Pratite Premijer ligu BiH na FBIbrahimović o svom velikom prijatelju: “Jači je od mene, sve ću učiniti za njega”

Cristiano Ronaldo svim silama želi u jedan klub, ali oni ga ne žele u svojim redovima