in

Odigrao partiju života: Izveli ga pred streljački vod i poručili – ‘Ako izgubiš, ubit ćemo te’

Ossip Bernstein bio je veliko ime u svjetskom šahu početkom 20. vijeka. Nije bio šampion svijeta, ali je sa dosta uspjeha igrao sa najvećim šahistima

Nevjerovatna priča o majstoru “magične igre na 64 polja”.

Ossip Bernstein bio je veliko ime u svjetskom šahu početkom 20. vijeka. Nije bio šampion svijeta, ali je sa dosta uspjeha igrao sa najvećim šahistima.

Njegova vještina u ovoj igri jednom prilikom mu je bukvalno spasila život.

Boljševička tajna policija (Čeka) 1918. godine u jednoj akciji uhapsila je više osoba za koje se sumnjalo da rade protiv novog režima, a među uhapšenima bio je i čuveni šahista Bernstein.

Ossip je u to vrijeme bio i poznati advokat, imao je 36 godina i radio je kao pravni savjetnik nekih veoma uticajnih bankara. Bio je veoma bogat, pa ga je novi režim označio kao kapitalistu i naredili su njegovo streljanje.

Tog sudbonosnog dana izašao je pred streljački vod, znao je da mu nema spasa i čekao je da mu oduzmu život. Međutim, dogodilo se neviđeno čudo…

Komandant voda je prije streljanja zatražio da vidi spisak osuđenika. Kada je pogledao imena vidio je jedno njemu poznato. Komandant je bio veliki ljubitelj šaha i odmah mu je oko zapalo za ime Ossipa Bernsteina. Pogledao ga je i upitao:

“Jesi li ti onaj šahista?”

“Jesam”, odgovorio je Ossip.

Komandant nije bio siguran u ono što čuje.

“Da možda ti mene ne lažeš? Ja hoću to da provjerim, jer ja sam najbolji šahista među nama! Odigrat ćemo jednu partiju i ako izgubiš, streljat ćemo te”, rekao je on.

Bernstein je pristao. Odigrao je partiju i potvrdio svoj identitet. Partija nije dugo potrajala, Ossip je lako i brzo savladao protivnika.

Kada je komandant voda zaista utvrdio da se pred njim nalazi šampion zemlje odmah je naredio da se oslobodi i tako mu je spasio život.

Bernstein je sa porodicom ubrzo napustio Ukrajinu i preselio se u Francusku, a kasnije je i uzeo francusko državljanstvo.

Imovina u domovini mu je oduzeta, pa je u Francuskoj počeo od nule. Bavio se advokatskim poslom i ostao je privržen šahu. Igrao je na vrhunskom nivou, a uspio je da stekne i titulu velemajstora.

Kurir sport/Sportska sećanja

Rade Krunić pravi transfer karijere: Bajević će biti oduševljen kad ovo čuje

Nurkić odigrao jedan od najboljih mečeva karijere, a onda su mu javili vijesti o nani u BiH