in

Manute Bol – džin velikog srca

Sjajni nastupi Bola Bola za Denver Nuggetse u mečevima pred nastavak NBA sezone bili su prilika da se stariji ljubitelji košarke prisjete njegovog pokojnog oca – Manutea Bola, koji je bio jedna od najvećih atrakcija u ligi krajem osamdesetih i početkom devedestih, prije svega zbog visine od 231 centimetra.

Manute je rođen u Turaleju u Južnom Sudanu kao član plemena Dinka. Otac, majka i sestra su bili viši od dva metra, dok je navodno deda bio visok dva metra i 39 centimetara. Bol je kao tinejdžer čuvao stoku u svom plemenu, nije imao nikakvo obrazovanje i želio je da postane nogometaš. Tokom služenja vojnog roka prvi put je zaigrao košarku. Kasnije ga je tokom jednog kampa u Africi primjetio američki trener Don Fili koji ga je 1982. godine poslao u Sjedinjene Američke Države kod svog prijatelja Kevina Mackeya koji je sa klupe predvodio Cleveland State University. U papirima koje je donio iz Sudana Bol je zvanično bio visok 155 centimetra, pošto je u domovini bilo lakše da ga izmjere dok sjedi.

Pošto nije imao nikakve podatke o datumu rođenja, a ni sam nije znao kad je tačno rođen, trener Mackey mu je iz glave odabrao 16. oktobar 1962. godine, kako bi kao 19-godišnjak mogao da nastupa za njegov tim u NCAA ligi. Sam Mackey je kasnije izjavio da je siguran da je Bol pri dolasku u Ameriku imao više od 30 godina, a da je tokom posljednjih sezona u NBA bio blizu 50.

Međutim, Bol nije znao ni riječ engleskog pa nije mogao da dobije stipendiju od koledža tako da se 1983. prijavio na NBA draft, gdje su ga u petoj rundi kao 97. pika odabrali San Diego Clippersi. Ipak, NBA je njegov odabir proglasio nevažećim. Zbog toga je Bol prvi zvaničan meč u Americi odigrao za manji Bridgeport University u drugoj diviziji NCAA. U prvoj sezoni imao je nevjerovatnu statistiku od 22 poena, 13 skokova i 7 blokada po meču. Ponovo se prijavio na draft 1985. godine kada je izabran sa 31. pozicije od Washington Bulitsa. Postao je zvanično najviši igrač u istoriji NBA lige, a u prvoj sezoni bilježio je više od pet blokada po meču. U međuvremenu je naučio engleski, bio je magnet za navijače i jedan od najvećih šoumena u NBA. Novinari su ga opsjedali na svakom koraku, a 1987. objavljen je članak u kome se pojavila informacija da je Manute kopljem ubio lava kada je imao 15 godina. Kasnije se Bol povjerio prijatelju da se samo šalio sa novinarima. Poslije Washingtona igrao je u Golden Stateu, Philadelphiji i Miamiju.

Tokom drugog boravka u Bulitsima igrao je zajedno u ekipi sa Rumunom Gheorgheom Mureșanom koji je takođe visok 231 po čemu su do danas ostali najviši tandem u historiji košarke.

Karijeru je završio Warriorsima 1995. godine. Ostao je jedini košarkaš ikada viđen u NBA koji je u svojoj karijeri imao više blokada (2.086) nego poena (1.599).

Bio je omiljen i među saigračima i među navijačima. Tokom nastupa u Philadelphiji postao je blizak prijatelj sa Charlesom Barkleyem koga je jedini zvao – Čarli. Barkley je svojevremeno izjavio da je Bol izuzetno pametan čovjek, da ima veliko srce i da je odan prijatelj. Takođe, Barkley je smatrao da mu je san da živi u svijetu gdje bi svi bili kao Bol.

Manute Bol je mnogo veći pečat ostavio van košarkaškog terena, pošto je učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama kako bi pomogao svom rodnom Sudanu. Novac zarađen u NBA trošio je na obnavljanje i otvaranje bolnica, vrtića, škola i sportskih objekata. Nakon NBA lige mu je ponestalo novca, pa je zarađivao kao šoumen, a tada se oprobao i kao bokser, hokejaš i džokej. Ponovo je sav novac slao u Sudan gdje je pomogao izbeglicama građanskog rata.

Tokom saobraćajne nesreće 2004. godine u Connecticutu slomio je vratne pršljenove vozeći se u taksiju. Imao je problem sa bolničkim računima pošto nije imao zdravstveno osiguranje.

Manute Bol preminuo je uslijed otkazivanja bubrega 10. juna 2010. godine u SAD, ali je sahranjen u Sudanu. Bol je često govorio da mu je najveća želja da u Sudanu bude mir i da Južni Sudan dobije nezavisnost što se dogodilo sedam mjeseci nakon njegove smrti.

Bol je iza sebe ostavio desetoro djece iz dva braka. Jedan od njegovih sinova Bol Bol odigrao je u subotu prvi zvaničan meč (7 koševa i 5 skokova) u NBA ligi za Denver Nuggetse u porazu od Miamija (125:105).

Lampard o Kovačićevom isključenju: Molim vas, kakvo je to pravilo?

Kyrgios odustao od US Opena, a ono što je potom rekao dugo će se prepričavati