epa07557675 (FILE) - General view of the Wanda Metropolitano stadium during Atletico Madrid's training session in Madrid, Spain, 09 May 2018 (re-issued 09 May 2019). Liverpool FC will face Tottenham Hotspur in the 2019 UEFA Champions League final at the Wanda Metropolitano stadium in Madrid, Spain, on 01 June 2019. EPA/RODRIGO JIMENEZ *** Local Caption *** 54320904
in

U Madridu i Barceloni počeli posebni postupak za smanjenje plata nogometašima

Nakon Barcelone koja je još u četvrtak otvorila postupak smanjenja plata svojim profesionalnim sportistima, u petak su još dva španska nogometna prvoligaša, Atletico Madrid i Espanyol iz Barcelone, poslali državnom uredu za zapošljavanje zahtjev za privremenom suspenzijom ugovora.

“Ovako grozna situacija nas prisiljava donijeti teške, ali potrebne odluke. Nažalost, kako bi klub preživio, prisiljeni smo zatražiti Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (ERTE) za igrače, trenere, tehničko osoblje i zaposlenike”, napisao je generalni direktor Atletica Miguel Angel Gil Marín u pismu poslanom članovima kluba.

Gil nije naveo u kolikom će postotku biti smanjene plate igračima i zaposlenicima dok traje izvanredno stanje u zemlji. Atletico je prije dvije sedmice izborio ulazak u četvrtfinale Lige prvaka pobjedom nad europskim prvakom Liverpoolom. U prvenstvu zauzima šesto mjesto s 45 bodova, 13 manje od vodeće Barcelone.

 

Espanyol se pozvao na “višu silu”

 

Posljednjeplasirani Espanyol je u petak izvijestio o 70-postotnom smanjenju plata svojim nogometašima čime je slijedio primjer svog velikog gradskog susjeda Barcelone.

“Zbog privremene suspenzije natjecanja te izvanredne situacije koju proživljavamo upravo smo pred nadležnim uredom za zapošljavanje otvorili Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (ERTE)”, saopštio je Espanyol pozvavši se na “višu silu”.

Mjera će uticati na igrače, trenere, fizioterapeute prve muške i ženske ekipe, a također i na one iz podmlatka.

“Smanjili smo im radne sate za 70 posto. Svi su obaviješteni o tome te su iskazali razumijevanje i poštovanje”, naveo je Espanyol.

Proporcionalno će im za 70 posto biti smanjene plate tokom izvanrednog stanja koje u zemlji počelo 14. marta a trajat će minimalno do 11. aprila.

Tu odluku tek treba potvrditi ured za zapošljavanje u Barceloni kojem je dostavljen zahtjev. Igrači bi trebali nastaviti vježbati u svojim stanovima i kućama, kao što su to individualno radili prethodne dvije sedmice.

Barcelona je istu mjeru najavila u četvrtak navečer no nije okrirla u kolikom je postotku smanjila radno vrijeme igračima i zaposlenicima.

Barcelonini nogometaši, košarkaši i rukometaši ove sedmice nisu uspjeli postići dogovor o sporazumnom smanjivanju plaća. Nisu se mogli dogovoriti oko postotka.

Espanyol je izvijestio kako je sa svojima postigao prijateljski dogovor.

“Momčad je iskazala dobru volju i spremnost na postizanje prijateljskog sporazuma pa klub nije morao posezati za drastičnijim radnim mjerama”, navedeno je u priopćenju.

 

Brojne kompanije već su pokrenule ERTE

 

U Španiji je u petak broj oboljelih od koronavirusa porastao za gotovo 7.900 premašivši 64.000. Klubovi tenutno ne dobivaju prihode od televizijskih prava, ulaznica i suvenira jer je 47 miliona stanovnika u kućama, a stadioni i trgovine s dresovima su zatvorene.

U Španiji u slučaju “više sile”, kakva je nastala uvođenjem izvanrednog stanja u zemlji 14. marta, kompanije mogu otvoriti Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (Expediente de Regulación Temporal de Empleo – ERTE). To su proteklih sedmica učinile kompanije Burger King, Seat, Iberia, Air Europa i Volkswagen. Zaposlenici kada uđu u postupak ERTE mogu tražiti i državnu naknadu za nezaposlene do određenog iznosa ako ispunjavaju kriterije.

Dobre vijesti sa Stamford Bridgea: Prvi nogometaš zaražen koronavirusom u Premierligi potpuno se oporavio

Ne štedi u teškim vremenima: Bogati vlasnik Clippersa oduševio donacijom