in

Varnice u Bayernu: Zaratili Flick i Salihamidžić. Na pomolu zemljotres koji će uzdrmati Munchen!

Dobri rezultati u posljednjih nekoliko mjeseci i povratak Bayernovog identiteta kroz igru i stil, učinili su da se navijači vežu za privremenog trenera Hansija Flicka.

Isto tako i najvažniji ljudi iz klupske uprave zadovoljni su onim što je Flick donio, pa malo ko još pominje promjenu šefa struke na ljeto. Nameće se logičan zaključak – Bayern će u novu sezonu sa čovjekom koji ga je preporodio.

Osjeća podršku sa svih strana očito i sam Hansi pa se odvažio da uđe u tihi sukob sa sportskim direktorom Hasanom Salihamidžićem. Braco jeste relikt one prošle vlasti u kojoj je glavnu riječ vodio Uli Hoeness – njega je i postavio bivši predsjednik, da bude specijalni izaslanik i veza između tima i glavnokomandujućih – međutim Ulijev uticaj i dalje je dovoljno snažan da bi Salihamidžić bio tek tako “ispreskakan”.

Gdje je nastao spor?

Jednostavno – Flick želi da se više pita o transfer-politici. Otuda njemački mediji postavljaju pitanje: da li bi Hansi Flick mogao da se izbori za status najmoćnijeg trenera Bayerna još od Pepa Guardiole?

Povod za prve varnice bio je David Alaba. Flick je jasno stavio do znanja Salihamidžiću da želi da klub uradi sve što je u njegovoj moći da produži saradnju sa austrijskim defanzivcem, a Braco to i nije baš ozbiljno shvatio, pa je bez mnogo razmišljanja prihvatio predlog Pinija Zahavija da se uđe u priču sa Manchester Cityjem i Alabu ponudi kao dio transfera Leroya Sanea. Kontakti su uspostavljeni, ali nisu daleko otišli, jer je David Alaba odbio selidbu u Englesku. Što opet ne znači da će ostati, pošto ga žele Real i Barcelona…

Flick, dakle, hoće mnogo veće ingerencije kada je u pitanju formiranje tima za sljedeću sezonu i svoj zahtjev temelji da dobrim rezultatima, odnosno podršci navijača i dobrog dijela klupskih struktura. Ukoliko bi mu se izašlo u susret on bi bio daleko moćniji i od svog prethodnika Nika Kovača i od Juppa Heynckesa u posljednjem mandatu i od Carla Ancelottija. Svima njima bilo je dozvoljeno da iznesu želje, ali odluku bi na kraju uvijek donosili sportski direktor, Hoeness i Rummenigge. Ta praksa poštovala se otkako je otišao Guardiola, čije riječi se nisu baš dopale ljudima iz uprave kada je došao: “Hoću Thiaga Alkantaru! Thiago ili ništa!”

Na tome je Špancu najviše zamjerao počasni predsjednik Franz Beckenbauer, pa su u klubu riješili da im se trener ne miješa u odluke u narednim godinama, prenosi Mozzartsport.

Ali izgleda da je novi izazov pred konzervativnom i strogom upravom bavarskog giganta.

Pa da vidimo ko je jači – Hansi Flick ili Braco Salihamidžić? Možda to ujedno bude i dogovor na pitanje koliki je uticaj Ulija Hoenessa ostao u Munchenu poslije zvaničnog odlaska u penziju…

Kapiten Dinama zarađuje milione i odbija smanjenje plate: Hrvati bijesni jer prodavačice rizikuju svoje živote

Četiri njemačka kluba nezapamćenim potezom spašavaju cijelu Bundesligu