in

Kapiten Dinama zarađuje milione i odbija smanjenje plate: Hrvati bijesni jer prodavačice rizikuju svoje živote

Fudbaleri Dinamo Zagreba odbili su smanjenje plata tokom pauze nastale zbog koronavirusa, a to je izazvalo ogromnu hajku u Hrvatskoj.

Stručni štab je, zajedno sa prvotimcima odbio prijedlog čelnih ljudi Dinama, da se do 30. septembra odreknu trećine plata zbog činjenice da će uslijed neigranja utakmica klub ostati bez značajnih prihoda.

Ideja Modrih je bila da se smanje plate svim zaposlenima u klubu koji primaju ispod 7.500 kuna (985 eura, odnosno oko 2000 KM). Prenosimo dio teksta “Večernjeg lista” koji najbolje oslikava koliko je javnost prezrele igrače koji su samo do jučer bili heroji igrama u Ligi prvaka:

“Nemoralno, sramotno, neodgovorno, sebično!

“Pokazali su tako da žive u svom svijetu miliona, da nemaju realnu sliku hrvatske realnosti, u kojoj radnice na blagajnama ovih dana rizikuju koronavirus radeći za 3.500 kuna mjesečno (oko 450 eura), u kojoj radnici na traci također dobijaju toliko, u kojoj učitelji, vatrogasci, policajci rade za sramotnih 5-6 hiljada kuna (650 – 790 eura). Ali oni, preplaćeni fudbaleri, to nažalost ne shvataju, te do posljednje kune traže milione koji su im obećani ugovorima. Naravno, pravno su u pravu, ali moralno sigurno nisu”, napisao je hrvatski novinar Karlo Ledinski.

Posebno je na udaru kapiten Arijan Ademi jer je on trebao nagovoriti “svlačionicu” da se povinuje. I ne samo zbog toga što nosi to parče materijala oko ruke, već zbog toga što se Dinamo prema njemu ponio gospodski: u trenutku kada je suspendovan zbog dopinga na četiri godine (smanjena kazna na dve), Modri su samo poručili: On je naš kapiten i dobijat će sve što mu piše u ugovoru.

“I pored toga je on odlučio da se pobudi protiv ove odluke i zbog toga je stav da mu se treba oduzeti traka jer ne zaslužuje da je ponese”, saglasni su hrvatski mediji koji ističu da mu je godišnja plata 657.000 eura, što su neki listovi stavili i u naslove.

Kako navodi hrvatski “Index.hr”, plate će biti smanjene cijeloj upravi, a na manju zaradu pristali su i igrači iz B tima, međutim, prvotimci i stručni štab, odbili su takvu opciju.

Fudbaleri u Hrvatskoj sami plaćaju porez, pa zbog toga klub bez pristanka ne može da smanji plate, koje su u Dinamu poprilično visoke. Kako prenosi “Index.hr”, najniža plata u ekipi je 100.000 eura godišnje, a najviša je 800.000 eura, dok trener Nenad Bjelica, zarađuje 1.500.000 eura po sezoni.

Nakon što su navijači učestvovali u pomoći ugroženima nakon strašnog zemljotresa i nakon što je klub odlučio da bolnicama donira dva sanitetska vozila i 65.000 eura, fudbaleri i stručni štab su pokvarili ukupnu sliku o klubu.

Bajević mijenja spisak za meč baraža u junu. Pogledajte četiri nova imena među Zmajevima

Varnice u Bayernu: Zaratili Flick i Salihamidžić. Na pomolu zemljotres koji će uzdrmati Munchen!