in

Napokon otkrio razlog: Zašto je Fabregas napustio Arsenal i prešao u Barcelonu?

Cesc Fabregas je u Arsenal došao 11.septembra 2003.godine kao golobradi 16-godišnjak, u historiji Topnika ostaće upamćen kao najmlađi igrač koji je zaigrao u prvom timu, Cesc je debitovao sa 16 godina i 177 dana, nakon toga je golom protiv Wolverhamptona postao i najmlađi strijelac u historiji kluba.

Mladi Španac se postepeno prilagođavao životu u Londonu i polako ali sigurno zauzimao svoje mjesto u prvoj postavi, da bi konačno postao i kapiten kluba u novembru 2008.godine. Ipak, Cesc 2011.godine napušta klub u kojem je proveo osam godina i prelazi u Barcelonu.

U posljednjem intervju Fabregas je objasnio zašto se odlučio na takav potez:

“Bio sam kapiten i osjećao puno pritiska. Moram sam voditi momčad do nekog trofeja, sve sam davao od sebe. Nakon poraza sam znao plakati kući. Najgore je što sam navikao patiti, navikao sam provoditi večeri tužan. Gubio sam utakmice i u autobusu nakon poraza bio uništen, dok su se neki igrači smijali i razgovarali o tome gdje će kasnije otići”, rekao je Fabregas, koji od prošle godine nastupa za Monaco.

“Tako je bilo nekoliko godina. Igrali smo lijep nogomet, uživao sam u našem nogometu, ali sam imao previše pritiska i počeo sam se osjećati usamljeno, posebno u posljednje dvije-tri godine.”
Klub nije dovodio adekvatna pojačanja, a Fabregas je patio…

“Osjećao sam da su Robin van Persie i Samir Nasri jedini nogometaši koji su bili na mom nivou, psihičkom i tehničkom. Mislim da nije to arogantno reći… Tako sam se osjećao. Bio sam potrošen i psihički i fizički. Davao sam sve od sebe, a klub nije doveo neke igrače koje je mogao. Gledajući suigrače i ponašanje nekoliko njih, poželio sam otići. Da nije bilo tako, ne bih tad otišao.”

Tri godine nakon odlaska Fabregas se ponovo vratio u London, potpisao je za gradskog rivala Chelsea.

Zamislite da Željezničar promijeni ime u Sarajevo. Upravo se to desilo, a navijači su u nevjerici

Transfer bomba teška 50 miliona eura: Borussija dovodi prvotimca PSG-a