in

Bivši reprezentativac BiH: Za mene je srpski pasoš svetinja

Nekadašnji igrač Radničkog iz Kragujevca i košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine, Ratko Varda u intervju za Alo.rs osvrnuo se na stanje u srbijanskoj košarci.

 

Upravo u vrijeme dok je igrao u Radničkom Ratko je registrovan kao “stranac” u klubu iako je imao državljanstvo Srbije, osvrnuo se i na nedavno dodijeljivanje pasoša Srbije američkim košarkašima.

“Boljelo je tada, ali je vremenom izblijedelo. Živio sam u Beogradu, ista je situacija bila i s Aleksandrom Ćapinom. Tada su nas računali kao Bosanca i Slovenca, a sada dolazimo do toga da nekim Amerikancima, za koje vjerujem da su dobri igrači i protiv kojih zaista nemam ništa, dodijeliš pasoš zato što imaš ograničen broj stranaca. Sve se pretvara u nešto besmisleno. To nije interes zemlje Srbije. Razumio bih kada bi bilo kao u Turskoj, gde će Shane Larkin, najbolji igrač Anadolu Efesa, nastupati za njihovu reprezentaciju, pa su mu dali državljanstvo. Za mene je srbijanski pasoš svetinja. A tako razmišljaju i mnogi naši ljudi koji su u redu dugo čekali da do njega dođu” – rekao je Varda.

Posljednji u nizu koji je dobio pasoš srbije je Kevin Punter, košarkaš Crvene zvezde mts, a prošle godine je to slučaj bio sa Marcusom Pageom.

“Ovo danas nije ispravno. Kod nas se sve svodi na Zvezdu i Partizan i nema dalje. Ugasili su se veliki košarkaški gradovi poput Kragujevca. Ne verujem da će se nešto promijeniti, samo se dva kluba nadmeću, pa i u tome ko će dodijeliti više pasoša” – završio je Varda.

IGRA SEZONU ŽIVOTA: Bh. košarkaš oduševio Europu

STRAH OD KINEZA: Igrači Manchester Uniteda pobjegli iz hotela